BELA KRAJINA ZANIMIVA ZA ŽIVILCE

Z zadnjimi zapleti glede zaposlitvene situacije v Beli Krajini bi lahko podjetja, ki veliko izvažajo na Hrvaško ter južne republike, začela razmišljati o selitvi dela ali pa celotne proizvodnje v to regijo. Okvirni stroški nabave zemljišča ter komunalnega prispevka so bistveno nižji od ljubljanskih, zato bi lahko nekatera živilska podjetja (Žito, DrogaKolinska) prihranila mnogo. Prihranki bi lahko bili še večji, če bi se podjetja za to lokacijo še malo pogajala tako z državo kot tudi z občino. Idealen trenutek za začetek pogovor, bi lahko bil že danes, ko bo minister za delo, družino in socialne zadeve obiskal omenjeno regijo in se bo pogovarjal o perečem problemu nezaposlenosti ter morebitnih ukrepih.
Glede na to, da bi se pri takem projektu zastavljala določena vprašanja, bi lahko nekaj pogledov naštel:
  • financiranje projekta: zaradi aktualne problematike, bi lahko podjetja ciljala tudi na morebitno poroštvo države pri samem financiranju. To bi bistveno znižalo financiranje, seveda da o morebitnih vplivih s strani prodaj zemljišč, na katerem je sedaj proizvodnja sploh ne govorim.
  • transport: le-ta po vsej verjetnosti ne bi bil problem, saj si takoj po Vinici na hrvaški avtocesti. Sicer pa bi lahko živilska podjetja začela razmišljati tudi o morebitnem outsourcanju transporta bodisi Intereuropi ali V&V,
  • delavci: zaradi pretežnega dela v proizvodnji po vsej verjetnosti ne bi bil problem najti usposobljene delavce,
  • problem morebitne dislociranosti uprave: uprava lahko zaradi lažjega sklepanja poslov ostane na trenutni lokacij…

Comments are closed.