MERCATOR – PRIKRIVANJE INFORMACIJ?

Današnje Mercatorjevo polletno poročilo je vsekakor zanimivo branje. Sprva zato, ker so številke na prvi pogled izstopajoče, drugič pa zato, ker ob malo podrobnejšem prebiranju takoj pomislimo na to, ali ni bilo nekaj informacij prikritih. Namreč pregled javnih objav s strani Mercatorja v letošnjem prvem polletju (info središče, arhiv novic in info za vlagatelje) ne razkrije prodaje Savinih delnic, ki ima pomemben učinek na poslovni izid.

Ali gre to za namerno prikrivanje zaradi približajoče dokapitalizacije, ki jo bodo med drugim izvedli tudi vodilni v Mercatorju, je odprto vprašanje. Dejstvo je, da je današnje polletno poročilo vsekakor obarvano v optimističnem tonu (kar se kaže tudi v enotnem tečaju): ankete o zadovoljstu kupcev, o “store equity”, priročnosti kupovanja in drugih podobnih stvareh kažejo na to, da Mercator očitno vodi. In če so stranke zadovoljne potem se za prihodnost res ni bati. Seveda bo za vzdrževanje tega slovesa potrebno tudi dolgoročno nižanje marž, saj konkurenca pri tem ne bo spala: vsi se namreč zavedajo, da je končna cena za večino kupcev izredno pomemben dejavnik.

No, glede prihodnjih marž ter prihodnjega dobička ne smemo pozabiti še na samo financiranje. Pregled financiranja kaže na spretno izkoriščanja trga obrestnih mer, kar je zelo pohvalno – iz naslova financiranja je Mercator v letošnjem polletju prihranil okoli milijardo tolarjev (plačal je okoli 2,7 milijard obresti, kar je 1 milijardo manj kot v prejšnjem polletju). Seveda to pomeni, da moramo pri napovedovanju ta učinek dati ven, saj je malo verjetno, da bodo dodatno milijardo prihranili tudi v naslednjem letu – torej je “realen” polletni dobiček dobre 3 milijarde tolarjev (ko izvzamemo učinek Save ter učinek spretnega financiranja)…

Comments are closed.