HEMOFARM IN VIATOR&VEKTOR

Viator&Vektor je na trgu bivše Jugoslavije zelo dejaven. Kljub neprijetnostim, ki jih je deležen na Hrvaškem, je na Srbiji naredil korak dlje. V torek so namreč iz podjetja sporočili, da so kupili hčerinsko firmo Hemofarma, ki se ukvarja s špedicijo. Slednje lahko razumemo tudi kot osredotočenje srbskega farmacevta na osnovno dejavnost in prepuščanje “drugih” opravil tistim, katerim so ta opravila osnovna dejavnost. Gre seveda za outsourcing. S pogodbo si je Viator&Vektor zagotovil 8 letno poslovno sodelovanje s Hemofarmom, omenjeni korak pa je po vsej verjetnosti samo uvod v krepitev pozicije Viatorja&Vektorja na trgu bivše Jugoslavije.

Ob tem dogodku si lahko zastavimo vprašanje, kakšne so reakcije Intereurope oziroma kakšne “adute” imajo oni v rokavu. Ali imajo preveč dela z lastniško “negotovostjo” oziroma pričakovanim, toda še vedno ne realiziranim prevzemom s strani Luke Koper?

Sodelovanje Hemofarma ter Viator&Vektra pa namigne tudi na razmišljanje, zakaj se tega niso spomnila tudi slovenska podjetja. Ali se jim izračuni ne izidejo? Viator&Vektor bo za podjetje Hemofarm transport i špedicija d.o.o. plačal slabih 800 milijonov tolarjev, zanj pa bo dobil 23 vozil ter 8 let poslovnega sodelovanja s Hemofarmom. Mogoče bi tak način sklepanja pogodb razsvetlil tudi kakšnega menedžerja v slovenskih trgovskih, živilskih ali pa drugih podjetjih, katerih špedicija ni osnovna dejavnost…

Comments are closed.