BOŽIČEK OBISKAL KD HOLDING

Današnja objava o prodaji deleža v termoelektrarnah Å oštanj in Brestanica s strani KD Holdinga je vsekakor dobrodošla. Sprva zato, ker so finančni analitiki omenjeni naložbi dolgo časa vrednotili zelo konzervativno, saj nismo vedeli, ali se bo holding tega uspel rešiti ali ne, kot drugo pa zato, ker je to po Mercatorju spet en večji posel, ki bi lahko utegnil konkretneje vplivati na končni izid holdinga.

Poslovni poročili obeh elektrarn razkrivata, da je knjigovodskega kapitala konec leta 2004 pri Termoelektrarni Brestanica bilo skoraj 10 milijard, pri Termoelektrarni Å oštanj pa dobrih 47 milijard tolarjev. Če je KD Holding prodal vsaj po knjigovodski vrednosti, potem se mu obeta preko 10,5 milijard tolarjev kupnine. Ali z drugimi besedami preko 3500 tolarjev na delnico.

Glede na to, da je vrednost posla poslovna skrivnost, lahko o končnem učinku na dobiček samo ugibamo. Letošnji dobiček KD Holdinga bo tako predvsem pod vplivom prodaje Mercatorja, morebitnimi popravki zaradi naložbe v Delo ter seveda današnje prodaje deleža v obeh omenjenih termoelektrarnah…

Comments are closed.