ZLORABA NOTRANJIH INFORMACIJ

Zadnji dogodek očitne zlorabe notranjih informacij na slovenskem borznem trgu se je zgodil predsedniku uprave Intereurope. Gledano črno na belem je povsem vseeno ali se je to zgodilo namerno ali nenamerno, dejstvo je, da je nakup delnic opravil tik pred objavo poslovnih rezultatov. S prodajo, ki je sledila, ima tako Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) dobro priložnost, da naredi nekaj za svoj ugled. Dosedaj namreč nismo zaznali konkretnih zaključkov glede trgovanja na podlagi notranjih informacij, pa čeprav je bilo veliko priložnosti (Gorenje, Kolinska, Krka, Lek).
Ali bo izgovarjanje na nevednost ponovno dober izgovor za ATVP?
V Ameriki take primere ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev uspešno rešuje (insiderstvo pri AT&T, primer tožbe pri Marti Stewart), ne zaostajajo pa tudi druge države kot na primer Francija (Soros).
Težko je reči, kdaj se bomo pri nas pohvalili s takimi dosežki. Vsekakor pa nas ne sme presenentiti, če bo ATVP pod pritiskom javnosti “ukrepala” proti kakšni majhni ribi, v smislu protiuteži aktivnega boja proti trgovanju z notranjimi informacijami…

Comments are closed.