PRAVI ČAS ZA POGLED V OGLEDALO

Minula globalna korekcija je idealen trenutek za pogled v ogledalo in skladno s tem preveritev temeljne dileme – kaj želimo doseči in kaj smo za to pripravljeni dati oziroma v borznem žargonu povedano kakšen donos želimo doseči in koliko bomo za to tvegali.

Ob sami korekciji se pogosto pojavijo znane dileme ter vprašanja:

  • Ali se bo negativni trend nadaljeval ali gre samo za tipičen “predah”, ki spremlja rastoče tečaje?

Samo čas je pokazatelj ali gre za korekcijo ali za obrat trenda. Torej splošnega odgovora ni, dejstvo pa je, da v kolikor ni sprememb v “temelju” zgodbe, potem je večja verjetnost, da gre za popravek.

  • Ali raje prodati ali čakati?

Tukaj je smiselno vprašanje zakaj ste sploh investirali in kaj ste želeli doseči. Prepogosto se zgodi, da dolgoročni vlagatelji reagirajo na vsak kratkoročni šum. Pri tem seveda nastajajo transakcijski stroški hkrati pa se povečuje možnost, da vam “zgodba” uide.

  • Kaj naj naredim?

Sprejeti odločitev je seveda najtežje. Toda če ste že sprejeli odločitev, da v nekaj investirajte, potem se čimprej spoznajte tudi z negativnimi obdobji te investicije. Ali kot je rekel ameriški predsednik Truman: “If you can’t stand the heat, get out of the kitchen.”

  • Zakaj nisem prodal prejšnji teden?

Hm, to sem se tudi jaz vprašal… Problem pohlepa je pač sestavni del investiranja in prepogosto nas občutek rasti premami in prepriča v to, da smo super investitorji. Žal so statistike drugačne…zato se je nesmiselno obremenjevati s takim vprašanjem. Raje preusmerite pozornost v dovolj dobro razpršen portfelj.

Comments are closed.