AKCIJA Z VALUTAMI: LATVIJSKI LAT IN SLOVAÅ KA KRONA

 

V zadnjem času sta veliko pozornosti pritegnili valuti Latvije ter Slovaške. Za prvo se predvideva, da je na robu devalvacije, druga pa je na račun tujih direktnih investicij v apreciacijskem elementu.

 

Latvijski lat je zaradi velikega tekočega deficita ter visoke inflacije izpostavljen morebitni devalvaciji, svojo težo pa so dodale tudi kreditne agencije, ki so Latviji znižale rating (kljub hitri gospodarski rasti). Dodatni vpliv dodajajo tudi zadnji komentarji, ki so se začeli pojavljati v medijih (WSJ, Marketwatch, The Baltic Times, Burninck’s Global Market Beat). Razmerje med eurom in latom se v zadnjih dveh letih do januarja ni bistveno spremenilo. Letos pa je opaziti, da se zgodba z latom šele začenja:

lat.png
Vir: TradePort2

V kolikor bi prišlo do resnejše devalvacije Lata ali pa vzpostavitve večjih špekulativnih pozicij s strani hedge skladov, potem bi lahko dogodek resneje vplival tako na regijo kot tudi na globalni ravni (predvsem psihološko v smeri ponovnega pripisa tveganja razvijajočim se državam). Za slovenske vlagatelje je aktualno seveda vprašanje, kako bi devalvacija vplivala na poslovanje slovenskih podjetij, ki v Latvijo veliko izvažajo (npr. Krka).

Prav nasprotna zgodba pa je slovaška krona, ki je danes pridobila več kot dva odstotka in sicer na račun, da je ECB dopustila 8,5% apreciacijo krone napram euru. Eden izmed razlogov za tako močno rast krone gre iskati v odprtosti Slovaške tujim investicijam, ki posledično pomenijo močno povpraševanje po kroni. Razmerje med eurom in krono je tako v zadnjih letih v padajočem trendu:

koruna.png
Vir: TradePort2

Comments are closed.