POGLED NA DAX

Že nekajkrat sem izrazil dvom o nadaljevanju tako močne rasti nemškega borznega indeksa, kar sem podkrepil tudi z lastnimi pozicijami v portfelju. Večina teh pozicij je bila postavljena prehitro, kar je ena izkušnja več kot tudi opozorilo, da je  smiselno upoštevati rek “trend is your friend”. No, danes so se razmere ponovno odvile v “pravo” smer in to kljub kratkoročnem skoku, ki smo ga zasledili takoj po objavi ameriških podatkov o stanju na nepremičninskem trgu:

 

dnevni graf DAXa

 Vir: TradePort2

Današnji zaključek je lahko (ni pa nujno seveda) dobra iztočnica za negativni popravek, ki ga čakamo od februarja dalje, ko se je DAX uspešno odbil od območja 6400 indeksnih točk:

 

DAX v 2007

 Vir: TradePort2

Na grafu lahko tudi opazimo, kje so prve smiselne točke odpora. Slednje bo po mojem mnenju DAX hitro dosegel, bolj smiselno vprašanje pa je, ali bo nemškemu borznemu indeksu uspelo doseči rekordno območje daljnega leta 2000:

 

dolgoletni graf DAXa

Vir: TradePort2

Sicer zgornji dolgoročni graf razkriva zelo stabilen naraščaj trend. Trend, ki v vsaki borzni pravljici enkrat popusti. Kdaj bo DAX-u?

Comments are closed.