INA

Zadnje dni je bilo zanimivo opazovati trgovanje z delnicami hrvaške INE. Delnica je zaradi napovedane delitve delnic zaposlenim padla iz območja 3300-3400 kun v območje 2900 kun in se danes vrnila v območje 3100 kun.

Vlada bo med zaposlene “razdelila” 7% delnic oziroma 700.000 delnic in to po ceni, ki bo nižja od tiste, po kateri so lahko hrvaški državljani kupovali ob nedavnem IPO-ju (1690 kun). Ob tržnem tečaju nad 3000 kun to seveda pomeni dobro motivacijo za čimprejšnje unovčevanje dobička. Če se bo cena obdržala na današnjih nivojih, bo zaslužek skoraj stoodstoten (v absolutni številki okoli milijardo kun).

Ker gre za veliko količino delnic, je seveda pričakovati določen prodajni pritisk, ki ga bo vlada z ustreznimi motivacijami (bonusi) poskušala omejiti. In prav tukaj je poleg pozicije madžarskega MOL-a, ki bo po vsej verjetnosti začel povečevati delež v INI takoj ko bo to mogoče, bistvo prihodnjega gibanja tečaja. Z malo potrpežljivosti kupcev se lahko tečaj vrne nazaj pod 3000 kun za delnico. Koliko je seveda težko reči, saj tudi na Hrvaškem prihajajo volitve.

Sicer pa je INI-in primer delitve delnic državljanom lep primer za slovenski Telekom. Hrvaška vlada bo delnice INE takorekoč podarila s petdesetodstotnim popustom. Pričakovati je, da se bodo vsi zaposleni odzvali na to ponudbo. Ali bo to tudi tako pri slovenskem Telekomu, ko se bo naša vlada lotila podobnega podviga?

Comments are closed.