GLOBALNA KOREKCIJA NA POTI?

V zadnjih dneh je v medijih zaslediti vse pogostejše zapise o ne-najboljši prihodnosti ameriškega potrošnika, ki bi lahko bila dobra osnova za močnejšo globalno korekcijo. Trik vsega je v tem, da se je ameriška potrošnika kultura razvila do te mere, da so si Američani nakopali toliko dolgov, da bi lahko brez problema rekli, da so do vratu v dreku. In to tako na ravni posameznika kot na ravni države.

Če k temu dodamo padajoče vrednosti nepremičnin (stanje se kratkoročno ne bo prav nič izboljšalo, kar lepo kažejo napovedi nekaterih podjetij kot so D.R. Horton, Sears Holding in Home Depot )¸v kombinaciji z vso večjo luknjo, ki nastaja tako zaradi nepoplačanih obveznosti s strani kreditojemalcev s slabo bonitetno kot tudi zaradi izgub hedge skladov (le-te bodo izstopile v ospredje z novim ovrednotenjem rizičnih kreditov, kar trenutno počnejo bonitetne hiše Moody’s in S&P) potem dobimo dobro izhodišče za globalno korekcijo. Seveda se bo to sovpadalo z obrnjenem carry trade-om, kar bo dobro zmanjšalo globalno likvidnost, hkrati pa vrnilo nekaj vrednosti japonskemu jenu.

Seveda ne smemo pozabiti vse dražjih energentov in surovin ter posledično inflacije, ki bo ameriško centralno banko postavilo v skušnjavo zviševanja obrestnih mer. Toda zviševanje ob upadu potrošnje ni najboljše izhodišče za izhod iz morebitne recesije. V tem pogledu bo prav zanimivo spremljati odločitve ameriške centralne banke, saj bo vsaka njihova poteza pomembno vplivala tudi na evropsko centralno banko kot tudi na vlagatelje, ki bodo ob resnem padcu z investiranjem obstali. In takrat bo prišel trenutek resnice, ki bo razkril ali je svet pripravljen na tako tveganje ali ne.

Comments are closed.