USODA AMERIÅ KEGA DOLARJA

Ameriški dolar v zadnjih mesecih ni in ni našel podpore. Več ali manj je izgubljal napram vsem tujim valutam, kar je seveda dodatno motiviralo centralne banke ter stabilizacijske sklade, da zmanjšujejo izpostavljenost ameriškemu dolarju. Danes smo lahko tako prebrali novico, da je vietnamska centralna banka ohladila nakupe dolarjev, quatarska vlada pa je preko stabilizacijskega sklada več kot polovico naložb preusmerila iz dolarskih naložb v azijske naložbe.

 

Slednje poteze so le dodatno opozorilo, da dolar še ni najdel dna. Posebej ne, ker ameriški makro podatki ne dajejo nobenega temelja za obrat. Mogoče bomo zaznali kakšne popravke, toda padajoči trend se zaenkrat še ni ustavil. To lahko lepo vidimo tudi na razmerju EUR/USD, kjer evro že nekaj let postopoma pridobiva na vrednosti.

 

eurusd-041007.png

Vir: TradePort2

 

Tudi če omenjeno gibanje pogledamo znotraj letošnjega leta, lahko opazimo, da je trend lepo ohranil smer oziroma dobil še dodaten pospešek, ko je ameriška centralna banka znižala obrestno mero. Danes bomo lahko videli, kaj bo storila ECB, toda sodeč po odločitvi britanske centralne banke gre tudi v Evropi pričakovati neodločnost in čakanje na nadaljni razplet kreditne krize.

 

eurusd-041007-letos.png

Vir: TradePort2

 

Sicer pa se razmere lahko bistveno spremenijo (na slabše seveda), če se bo niz slabih podatkov še okrepil. Prvega v vrsti lahko pričakujemo že jutri, ko bodo v Ameriki objavljeni podatki o delovnih mestih…

Comments are closed.