2007

Leto 2007 si bomo vsekakor zapomnili. Če ne drugega po rekordih, ki so jih dosegle svetovne borze. In to kljub zanikanju negotovosti, ki so kaže v finančnem svetu – zadnji primer je današnja rast tečajev, ob informaciji, da je ECB velikodušno odprla mošnjo na način “all you can eat” (neomejeno posojanje denarja).

 

Sicer je nemški borzni trg v bistveno boljšem položaju kot npr. ameriški ali japonski. Ne samo, da so tečaji na bistveno višjih ravneh, kot so bili v začetku leta, tudi evro je pridobil kar nekaj odstotkov:

dax-2007.png

Vir: TradePort2

Slabše se godi ameriškemu indeksu DJIA, kjer trenutno sicer beležimo določene pozitivne momente. Mogoče nas preseneti božični rally, ampak le-ta ne bo zameglil trenutnega stanja: zaradi nepremičninske krize je resno ogrožena bodoča omača potrošnja.

djia-2007.png

Vir:TradePort2

Če se bo znak formacije glave in ramen resnično potrdil, potem je tehnično gledano DJIA zrel za padec tja do 11.200 indeksnih točk. Ali se bo to res zgodilo, je seveda drugo vprašanje, kljub temu pa je to samo padec za okoli 15% od trenutnih vrednosti. Toliko in še nekoliko več je letos od svojega vrha izgubil japonski indeks NIKKEI. Če pa k temu prištejemo še padec jena, potem se ta številka močno poveča.

nikkei-2007.png

Vir:TradePort2

Japonska na eni strani beleži uspeh izvoza na Kitajsko, na drugi pa usodo ZDA. Vsekakor bo zanimivo opazovati delovanje njihove centralne banke, ki je na obrestno mero skorajda pozabila. Kot da je Japoncem v interesu, da se ves svet financira z njihovimi jeni. No, dolgoročno se vsak dolg enkrat vrne. In tudi jene se bo nekoč pospešeno vračalo in takrat bo smiselno imati pozicije v valuti vzhajajočega sonca.

Comments are closed.