ZAKAJ NE DAVEK NA PROMET?

Predlog zakona o obdavčitvi izvedenih vrednostnih papirjev nas je ponovno spomnil na iskanje igle v senu. Ne samo, da je ta predlog namenjen ozki peščici vlagateljev, tudi uradniki bodo morali spoznati osnove izvedenih vrednostnih papirjev.  No, še zmeraj obstaja elegantna rešitev, ki bi jo po mojem sprejeli vsi vlagatelji – v zameno davka na kapitalski dobiček se uvede davek na promet premoženja (nepremičnine, vrednostni papirji).

Nekoč smo ga že imeli in sicer v višini 0,1% (davek na promet z vrednostnimi papirji). Glede na lanskoletni promet na Ljubljanski borzi bi taka stopnja generirala dobra 2 milijona evrov, kar je sicer malo. Toda stopnjo davka bi lahko povečali na npr. 1%, kar bi bilo še v okviru sprejemljivega.

Največji prihranek tovrstnega davka bi bil predvsem v prihranjenem času davkoplačevalcev, znižanem strošku dela davčnih uradnikov ter cenejšim stroškom kapitala. Slednje bi dobili predvsem na račun likvidnosti, saj bi vlagatelji več trgovali s čimer bi ustvarjali dodatno likvidnost.

Leta 2006 je DURS planiral pobrati okoli 162 milijonov evrov davka na premoženje. Prepričan sem, da bi to številko brez problema presegli s davkom na promet na premoženje.

Comments are closed.