DJIA

Zadnjič sem pri EURJPY popolnoma zgrešil toda to se dandanes rado zgodi. Japonski jen se je namreč pocenil in to kljub očitno povišanem tveganju, ki bi v starih časih pomenil obrnjen carry trade in s tem krepitev jena. Le-ta pa je kljub temu izgubil nekaj odstotkov in to kljub nekaterim znakom, da japonsko gospodarstvo kaže nekaj življenja. Mogoče vlagatelji vidijo veliko prostora za znižanje obrestne mere toda kot je meni znano je do ničle samo pol odstotka.

Kakorkoli se obrne, bo v prihodnjih dneh zanimivo opazovati ameriške borzne indekse. Zaenkrat kaže, da padajoči tečaji niso samo korekcija ampak predvsem odraz slabega stanja ameriškega gospodarstva. Mogoče bo nekaj statističnega olepšanja s strani muh enodnevnic (vpliv 150 milijard $ spodbud ameriškim potrošnikom) toda krvna slika se bo hitro zbistrila: življenje je dražje, služb je vse manj, nepremičnine so vse cenejše, denar je dražji in navsezadnje borzni trgi padajo.

indu-20062008.PNG

Kje se bodo tečaji ustavili ne vem. Vem pa, da bo na borznih trgih zelo volatilno. Tako kot v minulih tednih, ko smo enkrat lahko prebirali optimistične komentarje drugič pesimistične.

Comments are closed.