NAFTA – JE TO VSE OD PADCA?

Kratkotrajni flirt pod 40$ za sodček ter nove napovedi analitikov o 25$ ali pa celo 10$ vrednemu sodčku nafte namiguje, da se je padec vsaj kratkoročno iztekel. To bi vsekakor sovpadalo s postopnim upadanjem vrednosti ameriškega dolarja, ki je danes napram euru ponovno zdrsnil. Če se vrnemo nazaj k nafti, lahko v iztekajočem se letu povlečemo dve smiselni smernici:

  • recesija vpliva na manjše povpraševanje,
  • kreditna kriza vpliva na zmanjšan obseg investicij, ki so potrebne bodisi za vzdrževanje naftnih polj ali pa za odkrivanje/razvijanje novih.

Vpliv na povpraševanje bo kratkoročen in takoj, ko bo recesija mimo, bomo zaznali krepitev povpraševanja. Žal temu ne bo sledila ponudba, saj je za prihodnjo dodatno ponudbo potrebno že danes investirati. Toda, če danes naftna podjetja znižujejo investicijske proračune, potem lahko z gotovostjo pričakujemo razkorak med ponudbo ter povpraševanjem v prihodnjih letih, ko se bo svetovno gospodarstvo normalno vrtelo.

oil-10122008.png

Vir: TradePort2

Kaj to pomeni, ni potrebno razlagati. Ko se bo to zgodilo, bodo vlagatelji ponovno z veliko žlico zajemali delnice podjetij, ki se nahajajo v energetskih državah. In tudi energetske valute, kot so ruski rubelj, ne bodo toliko na prepihu.

Comments are closed.