RUSKI RUBELJ

Ruska centralna banka se še zmeraj ukvarja s postopnim devalviranjem ruskega rublja. Tako je danes že 17-tič postopno znižala spodnjo mejo in s tem rubelj potisnila krepko navzdol. Napram dolarju je v zadnjih mesecih izgubil skoraj 30 odstotkov, napram euru pa okoli 20 odstotkov. Mesečni graf USDRUB razkriva, da je rubelj hitro izgubil tisto, kar je dolga leta pridobival:

ruble-16012009.png

vir: TradePort2

Sodeč po odzivih analitikov ter ekonomistov te postopne devalvacije še zmeraj napovedujejo podoben trend in očitno je, da so trenutno vsi uperjeni proti rublju. Seveda si to ne gre razlagati drugače kot z negativnimi pričakovanji okoli nafte. Trenutno predvidevanja segajo tudi pod 20$ za sodček, toda čas bo razkril ali je ta ekstremizem resnično dosegljiv.

Sicer pa je rubelj s padci v tem tednu več ali manj ujel ostale commodity valute, ki so prav tako izgubile okoli 30% napram ameriškemu dolarju.  S tem zgodba o nadaljevanju hitrega padca rublja počasi izgublja na veljavi, kar se sklada z napovedjo ruskega predsednika, da je meja 31-32 USDRUB občutljiva. Vprašanje, ki je aktualno, je predvsem kje bo centralna banka popustila. Rezerve ji počasi kopnijo in kaj kmalu bo dilema ali ostati še pri isti politiki.

Comments are closed.