POMLAD

Zima se poslavlja, vprašanje pa je ali se z njo poslavlja tudi pesimizem vlagateljev. V zadnjih dneh smo lahko opazili lepe premike navzgor, ki so od daleč še zmeraj obliž na rano (če pade iz 100 na 10 in potem zraste na 20, je še zmeraj konkreten minus, pa čeprav je bil zabeležen 100% popravek). Kljub temu so nekateri borzni indeksi na zanimivih tehničnih  ravneh. DJIA je tako pri 50 dnevnem povprečju, ki ponuja bodisi podporo ali pa odpor:

djia-20032009.png

Vir: TradePort2

Ali se bo pozitivni trend nadaljeval bomo lahko ugotovili v prihodnjih dneh. Po vsej verjetnosti bo sedaj nekoliko zatišja in s tem tudi nekaj prostora za nadaljevanje krepitve optimizma (posebej če bo trenutno vnovčevanje dobičkov potekalo brez večjih pretresov). Nato pa bomo ponovno na udaru kruti realnosti oziroma novim presenečenjem, ki bodo bolj delovala v negativno smer kot pozitivno.

Dejstvo je, da tiskanje dolarjev deluje kot plima, ki dvigne vse barke. Razen tiste, ki vozi ameriški dolar -  v bistvu take sploh ni, ker se ameriški dolar vozi s helikopterjem 😉 . Vprašanje je, ali so centralne banke s tem zašle na pot brez vrnitve. Paulson, ki je dobro vnovčil kreditno krizo,  je že stavil, da so stopile na napačno pot. Če bo tudi tokrat zadel, potem se nam obeta še zelo, zelo razburljivo leto.

Comments are closed.