petek, 31. julij 2009

PREOSTANE NAM SAMO ŠE RAST?

Petmesečno obdobje rasti je na mnoge vlagatelje vplivalo kot dobro zdravilo za vse tiste muke, ki so prišle s kolapsom borznih trgov. Opaziti je, da se vse več govori o okrevanju in izhodu iz krize. Pri tem je seveda zanimivo opazovati ročnost ihoda iz krize – le-ta se je namreč “kuhala” kar nekaj let. Sedaj bo pa “odkuhana” v pol leta?

Tudi v kontekstu povpraševanja po blagu in storitvah lahko na račun nižjih plač, manjše zaposlenosti prej ko slej pričakujemo upad in posledično negativno spiralo, ki bo potegnila za seboj celo ekonomijo. Kdaj bo to spoznal trg je težko oceniti, dejstvo pa je, da zaenkrat ni volje po novih padcih.

Toda vsak cikel ima svoje obrate. Vprašanje je, ali smo s sedanjo recesijo na borznih trgih že popolnoma odpravili?

četrtek, 16. julij 2009

NA HITRO

Tako kot je prišel tokratni obrat na borzi, ko je SP500 od torka zjutraj pa do danes pridobil okoli 70 pik, tako gre hitro meni čas naokoli zadnje dni. Čeprav sem še zmeraj oborožen s SDS-jem (v območju 850), še zmeraj potrpežljivo čakam na ta razplet. Podobno tudi pri hrvaških hotelih, ki bodo letos po vsej verjetnosti na prodaji tako ali drugače. Posebej če se vlada ne bo poslužila uslug svetovnega sklada. Namreč v privatizacijskem portfelju kakšnih izstopajočih biserov ni veliko. In tukaj na nek način vseeno tiči problem šibke kune. Enkrat se računi le plačajo…

Drugače pa vročina kar sili k razmišljanju, da je potrebno vsake toliko časa ponovno premisliti poziciije. Ko smo že pri SP500 je skok tečaja prebil padajoči trikotnik navzgor in s tem odprl razmišljanje o območju 1000. Seveda bo prej potrebno premagati pretekli vrh pri 956, kar je pri zadnjih spreobržencih vse bolj verjetno (torek Withney glede GS, danes Roubini glede konca krize) .

screenshot.png

Toda če se vsi pridrižujejo vagonu optimistov, kdo ostane še pesimist? Zerohedge, xtrends in kopica tistih, ki so trenutno brez službe?

petek, 19. junij 2009

MALO PREDAHA

Minilo je kar nekaj časa od zadnje objave, kar je seveda rezultat:

– nova služba. Pač zahteva malo več pozornosti in tako je tudi prav te vroče dni.

– prehoda na nov računalnik. Iz PC-ja na MPB. Seveda mi vsi programi ne delajo na novem operacijskem sistemu, zato sem po priporočilu naložil virtualbox, ki je odličen nadomestek za delitev diska.

– tedenski oddih v NY. Kriza je in ni. Miza v odličnem steakhouse, ki se ponavadi čaka par tednov, je bila  na voljo v treh dneh. Drugače pa Wall street ni postregel s kakšnim bistvenim presenečenjem.

– dogajanje na borzi. V bistvu se še nič ni zgodilo. Å e zmeraj smo po mojem mnenju nekje okoli vrha, ki se lomi. Posebej zaradi odmika realnosti ter pričakovanj vlagateljev o hitrem popravku. SDS nespremenjeno.

Kaj se pa pri vas dogaja?

torek, 26. maj 2009

POLETNI UTRIP

Ko zunaj vročina ne popušča, nas lahko borzni trgi te dni dodatno nasmejijo. Osnova se še zmeraj ni spremenila:

sp.png

SP500 je namreč še zmeraj pod 200 dnevnim drsečim povprečjem. Glede na slabe temelje gospodarstva, je potrebno razmišljati o nasprotnem – se pravi, kaj nas lahko preseneti? Kaj bi dalo pospešek borznim indeksom da bi nadaljevali pot navzgor in prebili pomembne nivoje?

nedelja, 17. maj 2009

NOVA SLUŽBA

Nisem si mislil, da bo tako hitro, ampak priložnost ponujena, ne vrne se nobena.

Back in the game” bi lahko rekel.

torek, 12. maj 2009

ISTRABENZ

Nova uprava, isti igralci.

Mali delničarji lahko samo opazujejo. Res pa je, da je Bavčar še najbolj motiviran, da se Istrabenz vrne v že videno postavo.

sreda, 6. maj 2009

SE ZGODI

Rade volje v Ameriki in seveda tudi drugog. Borzni trgi še zmeraj rastejo. Mogoče tega ne bi ponavljal toliko, če seveda v osebnem portfelju ne bi imel kontra pozicij, toda tako je življenje. Ena sama velika igra. Kjer potrpežljivost lahko pripelje do ustrezne nagrade. Ali pa tudi ne. SP500 je danes ob objavi malo slabših novic ponovno poletel navzgor, kot da bo gospodarstvo že jutri začelo okrevati:

sp500-15min-060509.png

Vir: TradePort2

Čeprav je indeks padel navzdol iz naraščajočega krila, je uspel ohraniti pozitivni trend.V bistvu je danes celo presegel nekatere vrhove, tako da bi se že lahko ne vem kolikrat vprašali, kdaj bo prišel čas za konsolidacijo. Mogoče res takrat, ko bomo skeptki trenutnega stanja pozaprli shorte…

sp500-06052009.png

Vir: TradePort2

Sicer trendni kanal na črtnem grafikonu kaže lovljenje zgornje trendne črte, katere raven sovpada s predhodnimi vrhovi. Kje bo kaj več ponudbe bomo hitro videli. 200 dnevno drseče povrpečje namreč ni več tako daleč.

Pestro. Ni kaj.

sreda, 29. april 2009

KAJ PA REALNOST?

Borzni trgi še zmeraj kažejo dobro mero optimizma. In to ne glede na objavljene podatke, ki na žalost ne dajejo podlago za kratkoročno okrevanje gospodarstva.

Kje se bo to končalo je težko reči, dejstvo pa je, da se trg lahko premika v “napačni”  smeri bistveno dlje časa kot si mislimo oziroma so sposobni financirati.

Osebno še zmeraj čakam popravek tečajev in vrnitev realnega pogleda na gospodarstvo: na vidiku ni novih služb.

ponedeljek, 20. april 2009

SP500

Danes lahko vidimo, kako je SP500 padel iz naraščajočega krila. Na 15 minutnem grafu:

sp500-15min-20042009.png

 Vir: TradePort2

Čeprav je jutri cel kup objav poslovnih rezultatov, omenjeni padec lepo nakazuje, da krize še ni konec. Osnovno vprašanje je seveda še zmeraj odprto: od kje bodo prišla nova delovna mesta. Delovna mesta, ki bodo ustvarila prihodek, ki se bo usmeril v potrošnjo. Ker tega ni nikjer na vidiku, so pričakovanja o hitrem okrevanju dobičkov preveč optimistična. Poleg tega so bančni rezultati razkrili vsaj še eno rakovo rano: kreditne kartice – luknja, ki seva zaradi neplačevanja, je vse večja. Kako ne bi bila, če pa v določenih delih ZDA beležimo že preko 10% nezaposlenosti.

Sicer pa je bilo danes kar nekaj razprodaj. Tudi pri nafti smo lahko opazili znaten premik navzdol:

oil-20042009.png

Vir: TradePort2

Spet bodo v ospredje stopile zgodbe o manjši potrošnji…

ponedeljek, 13. april 2009

VROČA NAFTA?

Ob novi napovedi nižje porabe, je danes vrednost sodčka nafte pošteno zanihala:

oil-st-13042009.png

vir: TradePort2

V bistvu nafta izstopajoče niha  že dlje časa. To na eni strani razkriva iskanje dna, po drugi pa potrjuje dejstvo, da trgovanje z nafto ni enostavno. Srednjeročno gledano je nafta izgubila bikovski moment, vseeno pa se še zmeraj zadržuje v okoli 50$, kjer se nahaja območje  podpore.

oil-130409.png

Vir: TradePort2